skip to Main Content
een impressie van de omgeving van B&B bij anne wine

Bij anne wine ligt aan de noordkust van Nederland, dichtbij de Waddenzee, het Nationaal Park en het boerenland: een afwisselend landschap. Veel culturele activiteiten, de nabijheid van water, een vissershaven,  de Groningse maren (waterloopjes) die door het landschap kronkelen, de historische kerken, de wierden en het waddeneiland Schiermonnikoog binnen handbereik. Veel te zien en te beleven.  Slechts een half uur autoafstand van de stad Groningen.

 

” de omgeving is de mens zijn medemens” Jules Deelder

het wad

Waar het land eindigt begint het wad. Op slechts 4 kilometer van de waddenkust ligt de B & B.  Het hele waddengebied is werelderfgoed. Je kunt heerlijk langs het wad wandelen en fietsen. De stilte, de ruimte, de enorme weidsheid die je ervaart is elke dag weer bijzonder.  Het langgerekte buitendijks getijdengebied met kwelders en wadvlaktes, is vooral vermaard om de grote aantallen wad- en watervogels in trektijd en winter, maar laat ook op indrukwekkende wijze zien hoe natuur, planten en dieren zich constant aanpassen aan de wisselende landschappen waar zoet en zout water elkaar vinden.

IMG_0395

lauwersoog, de vissershaven
Havens zijn voor mij overal ter wereld altijd weer een inspirerende plek. De bedrijvigheid, de schepen, de touwen en netten ……. en natuurlijk niet vergeten de verse vis om op te peuzelen.

Overigens gaat hier ook de boot naar Schiermonnikoog; voor een dagje lekker uitwaaien op het strand.

3-master

de kerken
De oude Groninger kerken weerspiegelen de volksaard van de mensen die honderden jaren geleden in deze provincie woonden en werkten: nuchter, eerlijk, sober en krachtig. Er zijn zo veel verschillende soorten kerken te vinden in het landschap, veelal op wierden gebouwd. Al toerend of fietsend kom je ze tegen in de kleine dorpen. Deze kerken en haar kerkterreinen vertellen veel over de geschiedenis van het land. 

kerk westernieland

nationaal park lauwersmeer

In vroeger tijden was hier de Lauwerszee. Door angst voor overstromingen is er in 1969 een dam gebouwd. Op deze vroege zeebodem is een prachtig landschap ontstaan, een echt vogelparadijs. Heerlijk om te wandelen, te genieten van het land, veel water, bossen en uitgestrektheid.

Tegenwoordig ook een erkend Dark Sky Park. een gebied waar het nog echt donker is en waar je welkom bent om ’s nachts de duisternis te beleven.

Nationaal Park

noordpolderzijl

In het uiterste noorden van het vasteland ligt het kleinste open zeehaventje van Nederland. Alleen bij hoogtij is het mogelijk om in en uit te varen. Zin een nostalgische plek achter de zeedijk, op naar het huiskamercafe ’t Zielhoes.

noordpolderzijl

de wierden

Een van de opvallendste kenmerken in het landschap zijn de eeuwenoude opgehoogde woonheuvels: wierden. Helaas werden door de bedijking van de waddenkust sommige wierden overbodig en zijn ze toen afgegraven. Tegenwoordig wordt er gelukkig zuinig mee omgegaan; immers het tijdsbeeld verandert. Waar het niet gebeurde staat veelal de dorpskerk op dit hoogste punt.

wierde ezinge

kunst & cultuur

Voor zo’n dunbevolkt gebied als waar ik woon, vinden er ongelooflijk veel culturele activiteiten plaats:  een keur aan festivals, muziek, theater, film, open atelierroutes, streekmarkten …… Voor actuele informatie kun je kijken op

www.marnecultuur.nl | www.lauwersland-online.nl | www.dasjagoud.nl

stuurhut2

langs de weg

Bij ons vind je nog vele stalletjes zo langs de kant van de weg. Afhankelijk van het seizoen kun je van alles kopen: natuurlijk volop groentes en fruit, zelfgemaakte jams, honing van onze plaatselijke imker, tulpen …….
Je pakt wat je nodig hebt en stopt de centen in een potje.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hotel de marne

Samen met zo’n 40 collega ondernemers vormen we een digitale hotellobby: Hotel De Marne. We laten graag gezamenlijk zien wat we te bieden hebben en delen onze kennis over het weergaloze gebied linksboven de stad Groningen. Neem eens een kijkje op onze site, hier vind je ook veel tips en wetenswaardigheden.

www.hoteldemarne.nl

102
Close search
Winkelmand
Back To Top
×Close search
Zoeken
google translate